Apie mus spaudoje – Medicininių kaukių gamybos naujoko suvestinė: dvigubas šuolis ir iššūkis Kinijai

Apie mus spaudoje – Medicininių kaukių gamybos naujoko suvestinė: dvigubas šuolis ir iššūkis Kinijai

Verslo žiniose skaitykite straipsnį apie mūsų vienkartinių kaukių gamybos liniją.

Šiaulių UAB „Litdent“, vienkartines medicinines kaukes gaminanti nuo gegužės, skaičiuoja metus baigsianti trigubu šuoliu ir toliau didina apsukas, kad galėtų priimti daugiau užsakymų ir mesti iššūkį Kinijoje pagamintų kaukių kainoms.

Valstybinė medicinos prietaisų akreditavimo tarnyba įregistravo „Litdent“ gaminamas kaukes kaip medicininę priemonę, todėl jos gali būti parduodamos kaip apsauginės ir medicininės kaukės tiek Lietuvoje, tiek ES. Patvirtinusi produkcijos kokybę, bendrovė svarsto gaminti ir daugiau vienkartinių  asmens apsaugos priemonių.
VŽ rašė, kad prekyba medicinos – odontologijos – medžiagomis užsiimanti „Litdent“ per pandemiją negalėjo gauti apsauginių kaukių klientams ir nusprendė gaminti jas pati. Rugsėjį bendrovė jau buvo padvigubinusi visų 2019 m. apyvartą, kuri pernai sudarė 519.000 Eur.
„Klientams iš pradžių patys pasiūlėme, o dabar jais žiauriai rūpintis nereikia – per rekomendacijas mus jie randa patys, nes kokybė kalba už save. Aišku, iš pradžių gal visko buvo – ar per stora kaukė, gal vielutė kur nepasukta, bet ištobulinome. Užsakymų dabar turime keliems milijonams kaukių, tad darbo mėnesiui į priekį – pilnai. Našumą didiname kasdien, bandome priimti kitų užsakymų į priekį“, – apie užsakovus Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje kalba Renatas Petkevičius, „Litdent“ vadovas.

Verslininkas sako, kad keli mėnesiai kaukių gamybos jau skatina galvoti apie jų gamybos atskyrimą nuo prekybos medicininėmis priemonėmis, taip pat – gaminti ir kitų vienkartinių apsauginių priemonių.
„Toliau plečiame veiklą, norime pasiūlyti daugiau vienkartinių apsaugos priemonių – chalatų, prijuosčių, kepuraičių, nes jaučiame tokį poreikį iš klientų. Galvojame ir apie galimybes patiems gaminti medžiagą kokybei užtikrinti. Dabar žaliavas perkame iš Kinijos ir Europos tiekėjų, per savaitę perkame po konteinerį medžiagų, kad būtume kažkiek apsirūpinę“, – sako verslininkas.

„Litdent“ didinanti gamybos efektyvumą skaičiuoja, kad dabar per dieną pagamina 100.000 vnt. kaukių, lapkritį planuojama padvigubinti.

„Teoriškai per mėnesį galime pagaminti 2 mln. kaukių, bet nesiplėšome, leidžiame žmonėms atsipūsti, – sako R. Petkevičius.  – Lapkritį per dieną turėtume pasiekti 250.000 vnt., tada ketiname mesti iššūkį Kinijai – pasiūlyti tokią kainą, kad pirkti iš Kinijos neapsimokėtų. Žinoma, kaina priklausytų nuo kiekio, bet palyginti, ji būtų panaši, kaip iki pandemijos.“

Padvigubino apyvartą

Verslininkas skaičiuoja, kad 2020 m. rugsėjį bendrovė jau padvigubino  2019 m. m. apyvartą – iki 1,2 mln. Eur. Metus planuojama baigti trigubu šuoliu – 1,5 mln. Eur.

„Vienkartinės kaukės jau sertifikuotos, Lietuvos ir užsienio partnerių pripažintos ir norimos, todėl didžiausia dalis – eksportui, – sako R. Petkevičius. Akreditacijos tarnyba suteikė leidimą prekiauti, nes kaukės atitinka medicininių reglamentą, automatiškai jos tinka ir kaip apsauginės priemonės.“

„Litdent“ vasarą pradėjo ir sudėtingesnę sertifikavimo procedūrą Lenkijoje, tačiau R. Petkevičius svarsto, kad kol gaus sertifikatus iš Lenkijos notifikuotos įstaigos, gal jau galės pasinaudoti vietinėmis išgalėmis – Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) Lietuvoje ketina kurti akredituotą kvėpavimo takų apsaugos priemonių testavimo laboratoriją, kurioje sertifikuoti savo produkciją galėtų ir šalies gamintojai.

„Gali būti, kad gal net sustabdysime respiratorių sertifikavimą Lenkijoje, nes dabar didesnė paklausa yra medicininėms kaukėms nei respiratoriams“, – sako R. Petkevičius. „Litdent“ siekia gauti ir sertifikatus puskaukėms – respiratoriams FFP2 ir FFP3.

Anksčiau „Litdent“ vadovas skaičiavo, kad investicijos į gamybos liniją sudarė apie 120.000 Eur be PVM, bet dar bent pusę tiek reikia turėti medžiagoms.

„Per pandemiją tekdavo mokėti trigubai, keturgubai daugiau. Už paprastas stakles – vieną dalį , o ne visą gamybos liniją, – 30.000–40.000 Eur, – anksčiau sakė R. Petkevičius. – Stakles reikėjo parsiskraidinti lėktuvu, kad būtų bent kiek greičiau. Manau, kad gal ir permokėjome, bet neapsirikome. Nes dabar jau baigėme jas suderinti, jau gaminame kaukes, pradėjome sertifikavimo procedūrą – negali pirma gauti sertifikato, o tada gaminti.“

 

Šaltinis:
https://www.vz.lt/smulkusis-verslas/2020/10/19/medicininiu-kaukiu-gamybos-naujoko-suvestine-dvigubas-suolis-ir-issukis-kinijai#ixzz6ccvABrmN